Słowo wstępu.

Cześć! Każda z nas jest inna i wyjątkowa, ale wszystkie potrzebujemy czasem chociaż chwili wytchnienia, chwili gdy spoglądamy w lustro i nie widzimy cellulitu na pupie, kilku nowych zmarszczek czy kolejnego siwego włosa, widzimy silną kobietę, która mimo ogromu przeciwności potrafi dalej stawiać czoła codzienności, być piękną, mądrą kobietą, może nieco roztargnioną, naiwną czy zagubioną, nieważne. Jednak, jeżeli możemy nazwać siebie kobietą, sprawmy by to słowo znaczyło więcej, niż inni potrafią sobie wyobrazić.

czwartek, 19 lipca 2012

Fasolka szparagowa

Fasolka Szparagowa to tylko jedno z dóbr jakie nam daje matka natura w okresie letnim, abyśmy chociaż troszkę zmniejszyli ilość mięsa w naszej diecie. Fasolka jest bowiem bardzo cennym źródłem białka(ok. 2,5g na 100g), oczywiście mniejszym niż samo mięsko(18g/100g), ale jest także o wiele mniej kaloryczna (ok. 28kcal/100g) i zawiera wiele witamin, na przykład: A, B9, C, K. Dostarcza organizmowi optymalną ilość energii i wielu składników mineralnych, magnezu, żelaza, potasu. Niewątpliwą jej zaletą jest także wysoka zawartość błonnika(aż 4g na 100g fasolki!). Spożywanie fasolki zatem na pewno ułatwi pracę naszemu układowi trawienia.



Ważne jest, by nie jeść jej na surowo(toksyny), ale dopiero po ugotowaniu, warto przyrządzać ją także na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz