Słowo wstępu.

Cześć! Każda z nas jest inna i wyjątkowa, ale wszystkie potrzebujemy czasem chociaż chwili wytchnienia, chwili gdy spoglądamy w lustro i nie widzimy cellulitu na pupie, kilku nowych zmarszczek czy kolejnego siwego włosa, widzimy silną kobietę, która mimo ogromu przeciwności potrafi dalej stawiać czoła codzienności, być piękną, mądrą kobietą, może nieco roztargnioną, naiwną czy zagubioną, nieważne. Jednak, jeżeli możemy nazwać siebie kobietą, sprawmy by to słowo znaczyło więcej, niż inni potrafią sobie wyobrazić.

czwartek, 12 lipca 2012

Sok z marchwi

Niezastąpiona mieszanka witamin?


Udowodniono, że 1 szklanka świeżego soku z marchwi dostarcza organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania na praktycznie wszystkie najważniejsze witaminy i mikroelementy!
Każdy wie, że żadna sztuczna suplementacja nie zastąpi przyjmowania witamin wprost ze źródła, od matki natury.



Co zawiera sok z marchewki?

Marchew jest niezastąpionym źródłem witamin: prowitamina A(beta-karoten), B1, B2, B7, B9, B12, PP, K, E, C, oraz innych.
Jest bogata w sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan, fosfor, fluor, jod...
Zawiera karotenoidy, chroniące nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Niweluje w dużym stopniu niekorzystny wpływ popularnego wciąż życia w pośpiechu.

Nie będę opisywała działania na nasz organizm poszczególnych związków, jednak podam najważniejsze z pozytywnych aspektów spożywania soku z marchwi:

-poprawa kondycji włosów oraz paznokci
-likwidowanie wrzodów żołądka i dwunastnicy
-wzmacnia system odpornościowy
-wzmacnia zęby
-korzystny wpływ na alergie skóry, wszelkiego rodzaju egzemy i wypryski
-przeciwdziałanie chorobom układu limfatycznego
-oczyszczanie wątroby
-oczyszczanie organizmu
-działanie jako środek odrobaczający
-nawilża i ujędrnia skórę, nadaje jej zdrowszy kolor
-działanie przeciw anemii
-korzystny wpływ na pracę jelit

Należy uważać i nie przesadzać z przyjmowaniem soku z marchwi, może on mieć wtedy niekorzystny wpływ na wątrobę, a nasza skóra może nabrać mniej atrakcyjnego żółtego kolorytu, związanego z oczyszczaniem organizmu z toksyn, która zostają wydalone porami skóry(stąd żółte zabarwienie-im więcej toksyn w naszym ciele, tym intensywniejszy kolor) oczywiście po pewnym czasie zabarwienie znika(może być to nawet rok czasu!).

Najlepiej pić sok od razu po przygotowaniu, ponieważ z każdą godziną "ucieka" wiele korzystnych związków. Dlatego szczerze polecam przyrządzanie soku samemu, sama wiesz, z jakich warzyw sok będziesz piła, ponadto w wytłokach(resztki) owoców i warzyw zostaje większość substancji szkodliwych pobranych przez roślinkę. Pozostaje także kwestia przyrządzania wielu mieszanek i eksperymentowania ze smakiem, który najbardziej nam odpowiada, co może okazać się świetną zabawą!




1 komentarz:

  1. Hej! Trafiłam tu przypadkiem ale zostanę na dłużej, bo mądrych rzeczy można się tu dowiedzieć :) Kawał dobrej roboty!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń